web
counter

Tali Guni Untuk Hasilan Kraf

Gift Kahwin Ads

Membuat potongan tali guni(jute rope) anda boleh menjadi sesuatu perkara yang agak mengecewakan jika anda tidak pasti apa yang perlu dilakukan. Ramai orang membuat kesilapan dengan memulakan potongan dari luar kili. Jangan berbuat demikian! Kili akan berakhir kehilangan integriti struktur jika anda tarik dari luar kili dan ia akan berakhir dengan memusnahkan diri ke atas satu sama. Akibatnya ia akan mewujudkan tali kusut yang terbesar di dunia, :).

tali guni
order sekarang

Mula Potongan Dari Hujung Tali

Untuk mengelakkan perkara macam ini berlaku, adalah baik untuk anda mencari bahagian hujung tali guni dalam kili. Ia biasanya boleh anda dapati di sebelah kili. Saya cadangkan untuk menariknya melalui tengah-tengah dan dikeluarkan di bahagian hujung yang bertentangan sebelum mula memotongnya. Ini akan dapat mengelakkan kili daripada merosakkan ke atas dirinya.

Tali di bahagian dalam kili akan mempunyai tenaga yang paling kuat disebabkan ia bergelung dengan lebih ketat. Sebaik sahaja anda mula memotong, saya cadangkan anda tidak mengelilingi kepanjangan tali ke atasnya. Saya biasanya menandakan semakan dengan pelepasan simpulan yang cepat jadi saya boleh mencari pusat, dan mengatur tali di sekeliling saya, jadi mereka tidak menjadi kusut.

Anda boleh meotong tali guni dengan apa sahaja kepanjangan kehendakan anda. Kebanyakan orang suka memotong tali-tali dengan kepanjangan pada kira-kira 8 meter (~ 26 kaki). Tapi kepanjangan memang tidak terhad dan ia tertaruh kepada sesuka hati anda.

Oleh kerana tali guni ini adalah tali yang diperbuat daripada mesin, ia mungkin terdapat pop-out, tamparan, dan helai tinggi. Tiada cara untuk saya membuat semakan untuk tali ini sebab mereka biasanya tersembunyi. Mungkin tiada isu-isu walau apa pun atau mungkin sesetengah boleh terbentang pop-up. Inilah mungkin sebabnya mengapa terdapat pelbagai kepanjangan tali kili yang boleh menghasilkan (di mana-mana antara 14 hingga 25 tali). Tali minimum yang saya dapati adalah 14, saya tidak pernah melihat apa-apa yang lebih rendah daripada itu lagi.

jute rope
order sekarang

Fakta Menarik Tentang Tali Guni

  • Tedapat sebanyak 40+ jenis (atau strain) pokok guni. Bagaimanapun, cuma dua jenis yang ditanam secara komersial.
  • Tali guni merupakan tumbuhan fiber yang kedua paling biasa digunakan di seluruh dunia.
  • Tali guni adalah 100% mesra alam semulajadi. Ia juga merupakan salah satu sebab yang penting mengapa kami suka menjual tali serat semula jadi tu.
  • Tali guni adalah tali yang lebih sukar untuk bertumbuh berbanding dengan tali Bangla (rami putih), dan hanya boleh dituai sekali setahun. Dengan bertumbuh ramai putih, ia boleh dituai untuk dua kali setahun.

Artikel berkaitan:
Penutup Kerusi Dengan Hiasan Reben

manicure set promotion

Leave a Reply