web
counter

Cenderahati Perkahwina Murah – DIY Sabun Buatan Sendiri

Gift Kahwin Ads

Terdapat banyak idea-idea yang mudah dan buatan sendiri untuk cenderahati perkahwinan. Pengantin perempuan boleh sediakan semua ni di rumah dengan bantuan saudara mara atau rakan-rakan. Tidak kisah jika anda tidak berpengalaman tentang sabun buat sendiri atau tidak mempunyai kreatif kraf, anda juga boleh dapat membuat cenderahati perkahwinan anda sendiri.

sabun butang

Cenderahati perkahwinan buatan sendiri boleh memberikan anda banyak faedah. Katakan jika anda mempunyai banyak masa untuk membuat hadiah kecil untuk tetamu anda, ia akan membantu jimatkan wang yang banyak dan juga anda dapat tunjukkan kebolehan kraf anda kepada semua tetamu. Selain daripada tu, membuat cendarahati buatan sendiri juga membolehkan anda dan ahli keluarga juga rakan-rakan untuk menjelangkan hubungan yang rapat dengan satu sama lain.

Cenderahati yang anda ingin buat boleh menjadi mudah dan murah yang seperti anda harapkan. Terdapat banyak barang yang boleh anda pilih, dan salah satunya ialah sabun perkahwinan. Ini adalah salah satu di antara cenderahati yang paling popular buatan sendiri yang mana-mana perempuan boleh membuat dan memberi pada hari perkahwinan mereka. Satu kebaikan untuk sabun buatan sendiri adalah anda boleh menyesuaikan mereka dengan apa sahaja yang anda ingin sabun itu dijadikan dan bertemui dengan tema perkahwinan anda.

sabun shell

Ramai orang salah fikir bahawa membuat sabun adalah perkara yang agak mustahil untuk melakukannya tanpa tekanan. Pemikiran ini memang salah kerana ada beberapa cara mudah untuk anda ikuti. Bahan-bahan dan alat yang anda boleh gunakan untuk membuat sabun asas telah menjadikan kerja penyediaan jadi senang. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan asas sabun gliserin untuk membuat cenderahati perkahwinan yang lawa dan juga praktikal dalam masa yang pendek. Cenderahati sabun buatan sendiri bukan sahaja amat sesuai untuk diberikan dalam majlis perkahwinan, tetapi juga untuk lain-lain majlis-majlis khas seperti harijadi, Hari Raya atau korporate hadiah.

sabun leaf

Bahan-bahan dan isi-isi yang anda perlukan untuk membuat sabun boleh dibeli dari kedai kraf tempatan atau online. Untuk memulakan, anda akan memerlukan asas sabun gliserin, acuan untuk membuat bentuk sabun, minyak pati, pewarna, dan bahan tambahan lain untuk meningkatkan lagi cenderahati sabun.

Terdapat hanya tiga langkah mudah yang anda kena ikut untuk membuat sabun buatan sendiri:

Pertama, anda hanya perlu untuk mencairkan asas sabun gliserin.

Kedua, apabila asas sudah cair, anda boleh menambah minyak pati dan pewarna yang anda suka. Jika anda ingin taruh tambahan lain seperti herba atau oatmeal, anda boleh mencurahkan semua bahan ni ke pangkalan semasa ia masih dalam bentuk cair.

Langkah ketiga dan terakhir ialah mencurah sabun ke dalam acuan. Biarkan sabun jadi sejuk dan tunggu sehingga mereka menjadi keras.

Anda boleh menghiasi sabun anda dengan membungkus secara individu dalam kotak telus atau kertas lilin , dan menggunakan reben cantik atau raffia untuk mengikat pakej bersama-sama. Terdapat juga beberapa reka bentuk yang anda mungkin mahu mempertimbangkan pada setiap sabun yang dibungkus.

sabun pear

Sabun buatan sendiri cuma antara cenderahati perkahwinan murah yang anda boleh mempertimbangkan untuk menjimat wang pada perkawinan anda. Mereka boleh menjadi cantik dan elegan sebagai barang-barang mahal yang ramai orang beli dari kedai mewah. Idea buatan sendiri lain yang anda juga boleh mempertimbangkan termasuk lilin buatan sendiri atau makanan ringan yang boleh makan seperti biskut, jem, coklat dan cupcakes.

manicure set promotion

Comments (3)

  1. Zie January 7, 2016
  2. Abdul Kaaba Mohamed Aly February 10, 2020

Leave a Reply