web
counter

Bagaimana Jimat Wang Dalam Perkahwinan

Gift Kahwin Ads

Jemputan perkahwinan boleh lebih berfungsi, kreatif bergaya dan juga boleh jimat banyak perbelanjaan anda jika dirancangkan dengan baik. Perancangan perkahwinan boleh memberi banyak tekanan tanpa sentiasa perlu bimbang tentang belanja lebih dengan bajet yang anda sediakan. Anda boleh menghantar jemputan kad kahwin tanpa mengorbankan kualiti. Ikuti tips ini untuk menjemput tetamu ke majlis perkahwinan anda dengan pilihan yang murah dan boleh menjimatkan wang anda:

jimat wang kahwin

1. Rancang Bajet anda terlebih dahulu

Perkara pertama yang perlu dilakukan untuk jimat wang dalam perkahwinan anda adalah merancangkan bajet pembelanjaan anda sebelum perkahwinan dan lepas tu memastikan anda mengikuti bajet yang telah dirancangkan.

2. Beli Baju Pengantin Yang Murah

Jika anda hendak jimat wang dalam baju pengantin, anda boleh cari jualan sampel, yang pada umumnya berlaku dalam pameran perkahwinan. Ia adalah satu peluang yang baik bagi anda mendapatkan pakaian pereka dengan harga yang murah. Anda juga boleh mencari di laman-laman baju pengantin online untuk tawaran pada baju perkahwinan yang digunakan. Anda juga boleh bertimbangkan untuk sewa baju pengantin itu saja, sebab jika anda sewa baju pengantin, mungkin anda boleh pilih lebih daripada satu baju pengantin untuk dipakai dalam hari perkahwinan anda dan harganya juga boleh ditanggungkan sebab kebanyakan kedai sewa baju pengantin caj dengan harga yang berpatutan.

3. Pilih Hari Perkahwinan yang sesuai

Anda boleh cuba pilih hari perkahwinan anda di hari yang bukan musim puncak perkahwinan, hari Sabtu atau hari Ahad. Umpamanya, jika anda pilih hari perkahwinan di hari Jumaat, jadi permintaan pastinya kurang untuk tarikh-tarikh ini, dan vendor biasanya akan bersedia untuk memberikan anda kadar yang murah.

4. Meminta Rakan untuk menjadi Jurugambar Anda

Jika anda mahu menjimat wang untuk perkahwinan anda satu area yang anda boleh berbuat demikian adalah jurugambar untuk fotografi perkahwinan. Anda boleh bertanya kepada rakan anda yang berminat dalam fotografi untuk membantu anda. Anda cuma kena memberinya sedikit wang untuk kerjanya dan bukan menyewa jurugambar profesional yang boleh mengakibatkan anda kena bayaran yang mahal.

5. DIY atau Buat Sendiri

Terdapat banyak blog perkahwinan DIY sekarang yang anda dapat cari di laman-laman golongan Melayu. Semak sebahagian daripada laman-laman ni dan mula mewujudkan satu reka bentuk atau hiasan gift kahwin anda . Anda dapat menjimat wang yang banyak dengan rekaan dan hiasan gift kahwin, tag nama dan menu anda sendiri. Selain itu, tetamu anda akan jadi kagum dengan gift kahwin peribadi yang anda sediakan untuk mereka.

6. Dapatkan Jurugambar Dengan Percuma

Anda akan terkejut adanya banyak barang yang anda boleh mendapatkan secara percuma. Cuba menyiarkan iklan di laman seperti Mudah.my untuk juruvideo atau jurugambar. Terdapat banyak pelajar-pelajar kolej jurusan dalam filem atau fotografi yang perlu pengalaman dan akan bersedia untuk melakukan menembak anda secara percuma untuk membina portfolio mereka. Wartawan adalah satu lagi hubungan yang hebat untuk pucuk foto percuma atau murah.

Macam mana mahu cari modal untuk majlis perkahwinan?

Apakah perkara utama yang dibimbangkan oleh anda bila anda memikirkan untuk perkahwinan. Ramai mungkin berkhuatir tentang akad nikah dan walimatul urus. Tetapi pada hari modern ini, merisik dan bertunang dah jadi peristiwa yang bukan wajib dilakukan. Jadi, anda boleh potong kos dan jimat wang dalam gubahan hantaran yang kena disediakan pada masa merisik dan bertunang. Untuk waktu akad nikah, anda juga dapat menjimat wang denga menjemput keluarga terdekat dan kawan karib anda saja yang menghadiri. Anda hanya kena berdosa bila tak menghadiri jemputan walimatul urus.

Jadi, anda boleh jimat kos selanjutnya dengan kenduri. Perbelanjaan yang kena anda tanggungkan cuma terkandung sewa baju pengantin, sewa pelamin, sewa mak andam dan sikit kos untuk penyediaan gift kahwin. Masa sekarang mas kahwin juga tidak semestinya tinggi-tinggi sebab magar boleh dijadikan dengan yang rendah saja.

manicure set promotion

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top