web
counter

Menghadiri Perkahwinan Saudara Mara

Gift Kahwin Ads

Perkahwinan adalah seperti komuniti yang kecil dalam kehidupan Melayu. Keluarga, kawan-kawan, harapan, masa lalu, sekarang dan masa depan semua bertemu pada hari yang istimewa.

Perkahwinan
Perkahwinan

Minggu lepas, saya bertuah untuk menghadiri majlis perkahwinan sepupu saya, Aina. Dia kelihatan memang cantik sekali selagi saya bertemu dengannya dan begitu ramai orang yang telah menjadi sebahagian daripada hidup saya, termasuk bekas jiran-jiran yang saya belum pernah bertemu buat berapa tahun.

Tradisi Perkahwinan Melayu Masih Dituruti

Walaupun masyarakat Melayu di Malaysia tinggal di bandar yang benar-benar moden, banyak warisan Melayu masih turut diserapkan ke dalam kehidupan kita. Sebagai contoh, perkahwinan masih kekal besar, hal ehwal masyarakat. Ini bermula sejak dari kampung apabila semua jiran-jiran dan saudara-mara bernada untuk membantu dengan persiapan dan sambutan dalam perkahwinan. Dan saudara-mara dari Singapura, Indonesia, merata tempat di Malaysia membuat perjalanan mereka untuk menghabiskan beberapa hari dengan saudara-mara mereka dalam perkahwinan saudara mara ini.

Jumlah tetamu adalah antara 500 hingga 1,000 orang. Kami mempunyai sebuah keluarga yang besar, dan sepupu saya Yusof aktif dalam masyarakat, maka senarai tetamu beliau agak banyak. Terdapat aliran malar tetamu dari semasa makan tengah hari hingga ke masa makan malam.

Melayu memang boleh menyesuaikan diri dengan kaum lain dan telah menemui cara-cara untuk bergabung atau sintesis dengan upacara baru dan lama. Pada zaman dahulu, khemah-khemah yang ditubuhkan di halaman depan untuk perayaan perkahwinan. Hari ini, kebanyakan rakyat Malaysia tinggal di rumah pangsa dan pangsapuri bertingkat tinggi. Untuk menampung jumlah tetamu, lobi yang luas bangunan apartment, atau apa yang dikenali tempatan sebagai dek tidak sah, digunakan sebagai tempat perkahwinan. Saya rasa ini adalah satu ciri unik di rantau Malaysia.

Muzik Perkahwinan Masa Kini

Dulu perkahwinan dimulakan dengan pelancaran pad untuk pemuzik tunas yang menghiburkan tetamu. Hari ini, muzik ‘live’ bukan ciri biasa dalam majlis perkahwinan. Perkahwinan Aina mempunyai sebuah band yang memainkan lagu-lagu Hindi, dan ia benar-benar menyeronokkan mendengar lagu perkahwinan merdu tu.

Dalam majlis perkahwinan, kami juga menyambut acara Islam bagi Melayu, manakala pengantin lelaki, Khalil, meraikan tradisi Pakistan. Dan ini dilihat dalam pakaian dan kedua-dua kumpulan pemuzik dan penari, kompang dan menjadikan tarian Banghra, yang menandakan ketibaan pasangan.

manicure set promotion

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top