web
counter

Rahsia Akad Nikah Membongkar

Gift Kahwin Ads

Kemaskini: 21 June 2018

Satu upacara penting yang sentiasa tidak diambil serius oleh bakal pengantin adalah kontrak perkahwinan (akad nikah). Ini adalah diakibatkan oleh kerana keebanyakan bakal pengantin lebih tertumpu kepada penyediaan sebelum perkahwinan.

Antara perkara yang menyibukkan mereka adalah seperti penyediaan bunga telur, katering, pesanan kenduri, pelamin, gaun pengantin, dan cenderahati perkahwinan. Adakah anda tahu bahawa ramai pengantin lelaki yang terpaksa mengulangi akadnya banyak kali sebelum jurunikah dan saksi mengeluarkan perkataan: “SAHHHH …..”?

akad nikah
akad nikah

Sememang ia bukan satu kesalahan bagi bakal pengantin untuk membuat persediaan perkahwinan mereka, tetapi mereka juga kena pastikan bahawa mereka ingat dan ambil berat upacara akad nikah. Upacara ini boleh mencabar maruah pengantin lelaki jia ditanya oleh tok kadi untuk berulang akad sehingga beberapa kali.

Jadi, untuk mengelakkan perkara yang tidak ingin berlaku, anda perlu tahu beberapa perkara sebelum perkahwinan dan seluruh akad nikah yang perlu dilakukan.

1) ayat-ayat yang digunakan oleh tok kadi di tempat kejadian
contoh: Aku nikah akan dikau……….

Ayat-ayat dan perkataan yang digunakan adalah berbeza mengikut negeri-negeri lain. Kadang-kadang, walaupun sedikit kesilapan saja yang pengantin sebut lapaz akad ini, tetapi ia juga boleh jadi tidak sah dan perlu berulang satu kali lagi.

2) Adalah baik untuk anda bersedia soalan dari Tok Kadi. Antara soalan yang biasanya ditanya termasuk rukun nikah dan syarat wajib nikah. Tok Kadi akan suruh pengantin baca fatihah dan kunut. Jadi anda mestilah sediakan semua ni.

3) Anda kena memastikan bahawa anda datang lebih awal dari Tok Kadi dan bukan Tok Kadi datang dulu dan tunggu anda.

4) Nama penuh untuk pengantin perempuan kena disebut dengan betul. Sebab ada pengantin perempuan yang mempunyai nama penuh yang panjang, jika anda tidak berlatih untuk sebutkan, mungkin anda akan mendapat kesusahan untuk sebut semasa upacara akad nikah.

Ada lagi banyak yang perlu diketahui oleh anda. Jadi lebih baiklah anda tanya kesemuaan yang perlu diketahui sebelum akad nikah dan memastikan anda sudah siap sedia untuk menjalani upacara ni.

Ucapan Terima Kasih Dari Pengantin Perempuan

ucapan perempuan

Ucapan Terima Kasih Dari Pengantin Lelaki

ucapan lelaki

Proses Akad Nikah

Biasanya sebelum akad nikah, imam akan cuba membuat pengantin lelaki selesa, kemudian memberikan nasihat dan cadangan mengenai tugas-tugas seorang suami dan isteri yang baik.

Kadang-kadang, imam mungkin menguji pengantin lelaki tentang hal-hal agama dengan meminta pengantin membaca ayat-ayat Al-Quran, atau pengetahuan tentang rukun asas Islam dan iman.

Tetapi oleh kerana pada masa kini semua pengantin yang ingin berkahwin mesti menghadiri kursus perkahwinan sebelum mereka boleh berkahwin, ia biasanya dianggap bahawa pengantin lelaki telah mahir dalam ilmu Islam yang asas.

Jadi, upacara akad nikah akan bermula dengan pengantin lelaki duduk di atas tilam kecil untuk membuatnya duduk dengan selesa dan berhadapan dengan imam. Mereka kemudian akan memegang tangan dengan cara berjabat tangan, dan imam akan berkata perkataan akad nikah dengan pengantin lelaki dan kemudiannya pengantin lelaki perlu jawab.

Video ini adalah tentang proses yang dijalani. Perhatikan bahawa semua orang duduk di atas lantai, yang menjadi saksi untuk pengantin lelaki dan imam.

Anda mungkin dah perasan selepas imam berkata perkataan perkahwinan dengan pengantin lelaki, dia akan berjabat tangan dengan pengantin lelaki. Ini bertanda pengantin lelaki perlu memberi jawapan kepada imam.

Biasanya imam akan mengatakan sesuatu seperti ini: –

“Mohammad Bin Ali (nama pengantin lelaki), saya dengan ini setuju anda berkahwin dengan Asminah binti Osman (nama pengantin perempuan) dengan mas kahwin (mahar) wang tunai RM22.50”.

Imam kemudian akan berjabat tangan pengantin lelaki dan pengantin lelaki akan membalas dengan segera: –

“Saya terima (atau setuju) untuk berkahwin dengan Asminah binti Osman (nama pengantin perempuan) dengan mas kahwin RM22.50”.

Pengantin lelaki harus menyebutkan perkataan tu tanpa teragak-agak dan ia mesti jelas didengar oleh sekurang-kurangnya dua saksi utama duduk di sebelah imam.

Imam kemudiannya akan meminta kedua-dua saksi dan peserta lain-lain sama ada nazar atau jawapan pengantin lelaki boleh diterima. Jika mereka bersetuju, maka perkahwinan itu diakadnikahkan dan pasangan itu kini dianggap sebagai suami isteri yang sah.

Kenapa Ada Yang Perlu Berulang Semula?

Tetapi terdapat keadaan apabila Akad Nikah perlu diambil sekali lagi. Mengapa boleh jadi begitu?

Jika saksi tidak berpuas hati dengan sumpah yang dibuat oleh pengantin lelaki, sebagai contoh, suaranya tidak dapat didengar dengan jelas, atau dia gagap atau tersilap perkataan, atau ia tidak dilakukan dalam satu nafas, maka proses akad nikah ni perlu diulangi sekali lagi.

Kadang-kadang jika pengantin lelaki gagal beberapa kali, imam akan biarkan dia rehat sekejap supaya dia boleh bertenang dan mengambil kawalan sendiri dengan betul sebelum akad nikah diambil sekali lagi.

Keadaan ini boleh terjadi apabila pengantin lelaki terlalu cemas dan dia lupa perkataan yang dia perlu jawab, terutamanya apabila terdapat banyak orang di sekelilingnya dan dia tidak dapat biasakan dirinya untuk menjadi pusat tumpuan orang ramai.

Kadang-kadang juga saksi terlalu cerewet dan tidak mudah berpuas hati, dan kadang-kadang mereka hanya mahu sumpah diambil sekali lagi untuk menguji keseriusan pengantin lelaki tentang perkahwinannya.

Tetapi kes-kes di mana sumpah perlu diambil banyak kali adalah sangat jarang. Biasanya sumpah diterima selepas satu bacaan oleh pengantin lelaki dan paling banyak tidak akan lebih daripada 3 kali.

Doa Selepas Akad Nikah

Dan imam kemudian segera membaca lafaz nikah dan doa untuk perkahwinan yang bahagia bagi pasangan itu.

Doa Lepas Solat

manicure set promotion

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top