web
counter

Tip Untuk Majlis Perkahwinan Yang Murah

Gift Kahwin Ads

Adakah  bajet yang sedia ada untuk majlis perkahwinan anda sangat ketat? Jangan risau. Anda masih boleh melangsungkan majlis perkahwinan dengan meriah dan elegan hanya dengan wang yang sedikit. Sila ikut tip ini jika anda menpunyai bajet yang terhad.

Katakan TIDAK Kepada Profesional Semasa Merancang Majlis Perkahwinan

Memandangkan kos yang tinggi akan dikenakan sekiranya kita mengupah professional untuk merancang majlis perkahwinan, maka kita seharusnya cuba untuk membuat sendiri atau dengan pertolongan rakan-rakan. Antara perkhidmatan professional yang dimaksudkan ialah perkhidmatan perancangan perkahwinan, pereka baju pengantin, jurufoto dan juru video, juru solek, perkhidmatan catering lima bintang dan lain-lain lagi. Contohnya, untuk penyediaan makanan untuk para tetamu jemputan kahwin, anda boleh memasak sendiri dengan bantuan ahli keluarga dan jiran tetangga.

Jangan Memilih Pereka Untuk Majlis Perkahwinan

Ramai di antara pengantin baru pada masa kini suka menggunakan pereka semasa membeli aksesori perkahwinan. Contohnya untuk gaun pengantin, mereka suka melantik pereka yang terkenal untuk menjahit gaun tersebut. Gaun pengantin yang dihasilkan pasti jauh lebih mahal berbanding jika kita membeli gaun yang sedia ada di butik kahwin yang berdekatan. Begitu juga dengan kek perkahwinan, ramai juga suka membuat rekaan sendiri dan menyuruh tukang kek untuk membuat mengikut rekaan mereka. Ini juga lebih mahal.

DIY Untuk Majlis Perkahwinan

Satu lagi kaedah yang cukup senang untuk menjimat wang semasa hari perkahwinan ialah memilih untuk membuat sendiri ataupun DIY. Antara barang yang boleh dibuat sendiri oleh pengantin baru termasuk kad jemputan kahwin, hiasan perkahwinan, bag hadiah untuk tetamu majlis, kad tempat duduk dan sebagainya. Anda boleh membuat sesuatu yang unik dan mempunyai kelainan dengan yang terdapat dalam pasaran. Rujukan boleh dibuat secara percuma melalui internet ataupun majalah-majalah yang berkaitan dengan majlis perkahwinan.

Tarikh perkahwinan

Luangkan masa untuk memilih dan bersetuju pada tarikh perkahwinan yang jatuh dalam tempoh perkahwinan di luar musim tetapi masih memegang makna khas kepada anda berdua. Tempoh luar musim mungkin berbeza bergantung kepada negara yang anda akan meraikan perkahwinan anda. Ia mungkin bermakna bulan tertentu dalam setahun, hari-hari tertentu dalam seminggu atau masa tertentu dalam sehari. Anda boleh berunding dengan mudah untuk mendapatkan tempat perkahwinan murah dalam tempoh luar musim apabila perniagaan tidak begitu kompetitif.

Bilangan Tetamu Yang Dijemput

Perkahwinan anda adalah hari yang paling penting dalam hidup anda. Anda mahu ia menjadi acara yang tidak dapat dilupakan. Sudah tentu, ia adalah perkahwinan anda! Anda berdua perlu bersetuju mengenai siapa untuk dijemput ke majlis perkahwinan anda. Bilangan tetamu jemputan akan memutuskan pilihan tempat perkahwinan yang murah.

Menggabungkan Tempat Untuk Majlis Perkahwinan

Anda boleh menjimatkan wang yang banyak jika anda mengadakan semua adat untuk majlis perkahwinan anda di tempat yang sama. Jangan lupa bahawa anda perlu mengambil kira jumlah tetamu yang dijemput. Terutamanya jika majlis dan sambutan diadakan di kawasan yang tertutup seperti sebuah dewan. Walau bagaimanapun, anda sentiasa boleh mengelakkan sekatan ini dengan mempunyai perkahwinan garden atau pantai!

Tentukan pilihan tempat perkahwinan anda dari senarai tempat-tempat perkahwinan murah yang boleh anda cari. Maka jangan lupa untuk mengira perbelanjaan yang diperlukan. Perbelanjaan yang mungkin termasuk sewa meja dan kerusi, hiasan, pelamin dan lain-lain.

Menyediakan Pelan Sandaran

Tempat perkahwinan murah boleh menjimatkan anda beribu-ribu wang. Tetapi tiada siapa yang boleh menjamin anda cuaca yang sempurna pada hari perkahwinan anda. Oleh itu, anda perlu sentiasa mempunyai pelan sandaran jika anda telah memilih satu tempat perkahwinan di luar. Sudah tentu anda tidak ingin membiarkan hujan merosakkan hari kebesaran anda.

manicure set promotion

One Response

Leave a Reply