web
counter

Reka Bentuk Asas bagi Pahar Bunga Telur

Gift Kahwin Ads

Apa simboliknya bagi bunga telur(atau segolongan orang panggil bunga telor) dalam satu perkahwinan? Sebenarnya, ia boleh dianggap sebagai cenderahati yang simbolik di majlis perkahwinan dalam golongan Melayu.

Anda kena tahu bahawa telur adalah melambangkan kesuburan dan biasanya dihiasi dan diwarnai dengan tangkai bunga yang wangi dan cantik. Lepas tu ia akan diberi kepada orang VIP dan tetamu sebagai cenderamata kahwin untuk mereka ambil pulang rumah.

Bunga Telur Zaman Dahulu

Acara wajib merebus telur ini menjadi satu tradisional dan amalan buat seketika dulu. Pada masa zaman dahulu, penduduk kampung dan jiran akan sumbangkan banyak telur bagi tuan rumah untuk merebus. Telur itu akan dijadikan sebagai ganti hadiah perkahwinan kepada pasangan pengantin atau gantian sumbangan wang tunai untuk tuan rumah.

bunga telur 3

Terdapat Dua Jenis:

Bunga telur berjoran

Joran ertinya pancing ikan. Telur rebus berwarna dilampirkan nipis kepada “batang pancing” yang diperbuat daripada buluh whittled. Hujung “pancing” dihiasi dengan bunga dan kertas cantik. Kemudian ia dimasukkan ke dalam longgokan besar beras pulut kuning untuk membentuk sejambak.

Dengan cara ini, tuan rumah memberikan satu bunga telur dengan segelintir pulut kuning kepada tetamu yang menghadiri jamuan perkahwinan mereka.

bunga telur

Bunga telur beraga

Raga ertinya bakul. Telur rebus berwarna diletakkan di dalam bakul. Mengendalikan bakul itu akan dihiasi dengan bunga.

Penerangan ringkas di atas bagi dua jenis bunga telur adalah dijelaskan dengan ringkas saja. Perancang perkahwinan moden sekarang adalah sangat kreatif dengan reka bentuk untuk barangan ini.

Sebagai contoh, satu ketupat yang diperbuat daripada kain reben satin atau organza akan digunakan untuk membuatnya dan bukan mengikut tradisi yang menggunakan bakul.

Simbol-simbol

bunga telur 2

Kita boleh mengatakan bahawa barangan ini adalah bunga perkahwinan dan nikah yang disediakan di Malaysia dengan penuh maknanya.

1. Telur – simbol kesuburan pasangan itu dikurniakan dengan anak-anak.

2. Pancing ikan – simbol tiang yang merupakan tempat untuk mengangkat bendera, dan ini adalah bendera prinsip-prinsip kehidupan Melayu.

3. Kertas hiasan pada pancing – simbol harapan tuan rumah mengekalkan persahabatan sepanjang hayat dengan tetamu.

4. Nasi pulut kuning – ia merupakan satu cara untuk tuan rumah menebus kesilapan yang mungkin berlaku semasa perayaan.

Pelbagai Hiasan Idea Yang Boleh Dihasilkan

Bunga telur bertangkai, kalau anda mengumpulkan mereka, ia boleh menjadi jambangan bunga yang kelihatan berwarna-warni dan cantik sekali untuk menghiaskan jamuan perkahwinan anda. Namun, dalam perkahwinan masyarakat Melayu kini, pemberian bunga telur sebagai cenderahati kepada tetamu dah tidak diamalkan.

Hari ini, ia akan dihias dan ditambah dengan lebih proses untuk menjadi bunga pahar yang akan dipamerkan di atas pelamin, yang tiap-tiap tangkai akan diberikan kepada tetamu atau kaum keluarga yang menepung tawar pengantin, selain daripada memberikan kepada saudara mara dan kawan-kawan.

Bunga telur bukan sahaja hadiah perkahwinan Melayu. Ia juga diedarkan untuk meraikan kelahiran bayi, upacara menyunat dan pertunangan. Adat ini telah dimulakan dengan memberikan cuma telur biasa dan lepas tu sudah berkembang menjadi acara yang sulit di hari ini.

Anda mungkin akan mendapat bunga saja dan tidak ada telur dalam satu hadiah. Kenapa boleh jadi begitu? Sebab generasi sekarang mengatakan ia adalah kerja keras buruh untuk mendidih beberapa ratus hingga seribu biji telur. Jadi anda adalah terikat di sisi undang-undang untuk memecahkan beberapa tradisi dan anda perlu menggantikannya dengan sesuatu yang sesuai.

Pada zaman yang moden ini ramai orang yang tidak gunakan telur tetapi ganti dengan makanan ringan seperti gula-gula, coklat, ferrero rocher, lolipop, jelly. Ada juga orang yang buat dengan barangan lain seperti patung bear, hello kitty,

Material Yang Digunakan

Pada masa kini, terdapat pelbagai jenis bahan mentah yang boleh digunakan untuk membuat bunga telur. Antara material yang boleh digunakan termasuk kertas crepe (crepe paper), benang kait(crochet), kertas tisu, kertas jagung, plastik, non woven felt, kain songket dan sebagainya.

Buat bunga telur cantik dan murah dengan kertas crepe

Buat bunga telur moden dan simple dengan benang kait

Bunga telur fluffy gantung diy

Ada juga orang yang pakai material fluffy untuk buat bunga telur, boleh anda rujuk ke video di bawah untuk mengetahui macam mana untuk buatnya secara homemade dan handmade.

Bunga Telur Dengan Pelbagai Warna

bunga telur blackblack

bunga telur emasemas

bunga telur blueblue

bunga telur brownbrown

bunga telur greengreen

bunga telur maroonmaroon

bunga telur pinkpink

bunga telur purplepurple lavender

bunga telur redred

bunga telur whitewhite

bunga telur orangeorange

Video dengan Cara Membuat Bunga Telur DIY

Jika anda berminat dan ingin tahu macam mana cara buat bunga telur yang cantik dan menarik, anda bolehlah rujuk kepada tayangan video ini untuk mengetahui proses and ajaran dan belajar menyediakannya.

Majlis Aqiqah

Aqiqah adalah sejenis sadaqah dan juga sunnah untuk muslim. Keramaian tempat akan menyembelih seekor kambing dan mengedarkan daging kepada orang miskin. Bunga telur juga diberikan bersama.

Di sini, terdapat video tutorial untuk DIY atau buatan sendiri bunga telur murah untuk majlis aqiqah sekiranya anda ingin jimatkan wang tanpa perlu beli di kedai.

Lain upacara yang ada pakai bunga telur juga ialah bila untuk majlis khatam al quran dan cukur jambul.

Sekiranya anda ingin dapatkan bunga telur dengan harga yang murah yang berada dalam bajet anda, bolehlah anda cuba cari di Shopee di mana ia terdapat pelbagai jenis yang mungkin boleh anda dapat dengan harga borong.

Banyak Lagi Bunga Telur Yang Eksklusif

bunga telur batang pisang
bunga telur batang pisang

Sumber foto: Ezaniphoto.com

bunga telur gantung
bunga telur gantung
bunga telur asam keping
bunga telur asam keping

Produk yang diperbuat dengan manik dan kristal

bunga telur burung puyuh
bunga telur burung puyuh

Bunga Pahar

Ada orang yang keliru apa perbezaan antara bunga pahar dengan bunga telur. Sebenarnya bunga pahar adalah bunga telur yang dibuat dengan hiasan atasnya.

Bunga pahar itu biasanya disediakan untuk dipaharkan di atas pelamin dalam satu perkahwinan. Dengan hiasan bunga pahar yang cantik dan unik itu, ia dapat meningkatkan pesona dan seri pelamin.

bunga pahar
Sumber foto: Bunga Pahar FB
manicure set promotion

6 thoughts on “Reka Bentuk Asas bagi Pahar Bunga Telur”

  1. Pingback: Fascinating about Malay Wedding | London Hotels X

  2. Pingback: Fascinating approximately Malay Wedding | Legal Advice X

  3. Assalamualaikum, bunga gantong red sebiji berapa harganya? kalau ditukar warna hijau bolehke? dan lokasinya dimana, saya diselayang. juga ingin bertanya bunga telor white tu satu paha berapa harganys. terima kaseh tel, 0192758480 maznah.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top