web
counter

Pakaian dan Baju Pengantin

Gift Kahwin Ads

Kemaskini: 1 Oct 2018

Pakaian pengantin lelaki dan baju pengantin perempuan direka mengikut pakaian diRaja pada zaman kesultanan Melayu. Pengantin lelaki memakai sepersalinan baju Melayu, songkok, Setanjak dan keris disamping. Pengantin perempuan biasanya akan memakai baju kurung atau kebaya yang dilengkapi dengan bunga yang berwarna-warni dan kerudung. Banyak pakaian pengantin muslim yang anda boleh dapat cari adalah diperbuat dari Songket.

pakaian pengantin kebaya
pakaian pengantin kebaya

Kebaya

Terdapat banyak spekulasi di mana kebaya berasal. Terdapat beberapa orang yang mengatakan bahawa kebaya berasal dari Timur Tengah, manakala yang lain berpendapat bahawa ia mungkin datang dari China berhampiran. Berasal dari perkataan Arab Kaba bermaksud “pakaian” dan diperkenalkan ke Indonesia melalui bahasa Portugis, kebaya panjang telah datang untuk merujuk kepada pakaian yang asal nampaknya akan blaus. Ia mula-mula dipakai di Indonesia pada suatu ketika dalam abad ke-15 dan 16. Pakaian ini adalah sama seperti apa yang digambarkan sebagai panjang, kebaya dipasang, terkembang dikenali sebagai kebaya panjang, dipakai pada abad ke-16 oleh wanita Portugis tiba di pantai barat Malaysia, yang terletak di seberang Selat Melaka dari Sumatera, di barat laut Indonesia.

Batik

Batik Malaysia boleh didapati di pantai timur Malaysia seperti Kelantan, Terengganu dan Pahang, manakala batik di Johor jelas menunjukkan pengaruh Jawa dan Sumatra kerana terdapat sebilangan besar pendatang Jawa dan Sumatera di selatan Malaysia.

Motif yang paling popular adalah daun dan bunga. Batik Malaysia sering memaparkan tumbuh-tumbuhan dan bunga untuk mengelakkan tafsiran imej manusia dan haiwan sebagai penyembahan berhala, selaras dengan doktrin Islam tempatan. Walau bagaimanapun, tema rama-rama adalah pengecualian yang biasa. Batik Malaysia juga terkenal dengan reka bentuk geometri, seperti pilin. Kaedah pembuatan batik Malaysia juga agak berbeza dari orang-orang Indonesia Jawa batik, corak yang lebih besar dan mudah, ia jarang atau tidak pernah menggunakan canting untuk mewujudkan corak rumit dan bergantung kepada kaedah lukisan berus untuk memohon warna pada kain. Warna-warna juga cenderung untuk menjadi lebih ringan dan lebih bertenaga daripada dalam berwarna Jawa batik.

Gaun Pengantin Muslimah – Baju Melayu dalam Perkahwinan

Gaun pengantin sering dikenali sebagai “Perbincangan acara”. Ia dianggap oleh kebanyakan wanita sebagai aspek yang paling penting dalam perkahwinan, selain daripada gubahan hantaran.

Cari Desainer untuk Baju Pengantin Muslim

Pergilah mencari seorang desainer yang terkenal atau seseorang yang boleh menolong untuk mendesain gaun pengantin anda. Pakaian desainer boleh menjadikan anda kelihatan lebih cantik dalam majlis perkahwinan anda. Selain daripada itu, anda juga boleh memanfaatkan bakat teman atau kawan yang bakat mendesain pakaian pengantin.

Banyak masa dihabiskan oleh pengantin perempuan untuk mendapat gaun pengantin muslimah yang mempunyai rupa dan rasa yang sempurna. Jadi ia adalah sangat penting untuk pengantin perempuan untuk mengetahui bagaimana memilih gaun pengantin.

Plus Saiz Baju Pengantin Muslim

Apabila melayari laman web, anda perlu merujuk ke Carta Pengukuran untuk mendapati apa saiz baju yang sepadan dengan badan anda. Ia adalah lebih baik lagi jika anda boleh mendapat pakaian pengantin tailor made pada harga yang dalam lingkungan bajet anda. Jika anda tidak pasti, bolehlah e-mel ke laman tu untuk mengetahui apa yang mereka boleh menawarkan. Hari ini ia adalah sangat mudah untuk mempunyai pakaian plus saiz dibuat dalam pelbagai gaya dan warna yang elegan.

Apa Yang Perlu Dielakkan

Apabila tengah cari baju pengantin terkini atau tengah cari baju tailor made, anda perlu mempertimbangkan ukuran anda semasa anda berada dalam diet. Ini akan menjadi pengalaman yang sangat mengecewakan untuk anda. Bentuk badan anda berubah semasa berdiet atau anda tidak capai kehilangan sebanyak berat badan yang anda sasarkan. Jadi adalah baik untuk anda berdiet sebelum mencari baju pengantin dan kemudian mengekalkan berat badan anda selepas membeli atau menganjurkan untuk baju tailor made.

Jika anda cari baju pengantin terkini, boleh anda klik gambar bawah ni.

baju pengantin

Juga anda perlu mengelakkan tambahan berat badan selepas ukuran yang anda telah ambil untuk pakaian anda atau selepas anda telah membeli baju pengantin muslim anda. Ia akan menjadi sesuatu yang sangat menyakitkan hati untuk menerima baju tailor made yang tidak dapat pakai. Anda tidak boleh kembali balik pakaian tu apabila pakaian yang tailor made tu adalah mengikut ukuran badan anda pada masa pembelian.

baju kurung

Kesimpulannya, anda perlu berasa seperti seorang puteri pada hari perkahwinan anda tidak kira apa saiz badan. Dengan mengambil masa untuk mengetahui apa pakaian yang sesuai dengan bentuk badan anda, anda boleh pergi ke butik pengantin online dan melihat pakaian yang akan menyerlahkan tubuh anda.

Jika anda cari butik pengantin secara online, anda akan dapat melihat pelbagai jenis gaun pengantin murah yang boleh sesuai dengan anggaran anda. Sama ada anda mahu baju pengantin kasual atau formal, semua gaya yang berbeza disediakan untuk pilihan anda secara online 24 jam sehari. Anda boleh menyenangkan diri untuk memilih gaun perkahwinan anda dalam talian dengan teliti dan perlahan-lahan.

manicure set promotion

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top