web
counter

Pemberian Tasbih Sebagai Cenderahati

Gift Kahwin Ads

tasbih

Maksud Tasbih

Tasbih adalah satu perkataan yang berasal dari Subhan. Ia merupakan perkataan pertama ayat juzuk bentuk kanun daripada tasbih. Perkataan bermaksud, sebagai kata kerja, “untuk perjalanan pantas” dan sebagai kata nama, “tugas” atau “pekerjaan.

Biasanya kebanyakan misbaha adalah diperbuat daripada pelbagai batu atau manik kayu, tetapi juga ada yang diperbuat dengan biji zaitun, gading, amber, mutiara atau plastik. Manik batu (mineral dan haiwan berasaskan) diperbuat daripada; akik, kuning, kulit kura-kura, kaca, paip tembakau, gading, mutiara, batu karang, kelapa, batu kecil, ibu mutiara, jed, badak tanduk, dan lain-lain sedangkan manik-manik kayu diperbuat daripada ; kayu hitam, agalloch, rosewood, kayu zaitun, dan lain-lain.

Buatan Tasbih

Selain 99 manik, misbaha juga terdiri daripada: yang “nisane”, cakera yang memisahkan setiap 33 manik, yang “Pul”, manik kecil yang menandakan kedudukan ketujuh, “jumbai “, yang merupakan lagu yang panjang menandakan permulaan tali, dan” tepelik “di bahagian atas jumbai itu. Dalam 33 manik misbaha, “nisane” memisahkan 11 manik dan tidak ada “Pul”.

Sebagai Cenderahati Perkahwinan

Tasbih boleh menjadi cenderahati perkawinan yang amat menarik. Selain daripada diberikan dalam majlis perkahwinan, ramai orang juga berikan tasbih sebagai cenderamata di majlis cukur jambul, majlis tahlil, dan juga jenis-jenis majlis yang berlainan. Pemberiaan tasbih sebagai cenderahati membolehkan pemberi memberikan sesuatu yang amat bermakna kepada penerima. Ia merupakan sesuatu yang sangat bermanfaat dengan membuatnya tasbih pocket yang senang untuk orang isikannya. Kebanyakan tasbih akan disediakan dalam balutan uncang organza supaya tasbih tu boleh kekal dan tidak mudah tercalar.

Jadi, dalam perkahwinan anda, anda boleh fikirkan untuk memberi tasbih kepada tetamu anda dan pasti mereka tidak sanggup membuangnya. Sebab cenderahati itu bukan sahaja menarik lagipun ia menjana pahala seandainya tetamu. Ia memanafaatkan semua tetamu untuk berzikir, membaca yasin atau solat dengan kehadiran tasbih.

Oleh sebab tu, ambil sedikit masa untuk mengkaji dan menyediakan tasbih yang eksklusif dan unik untuk diberikan kepada tetamu dan mereka akan menghargainya buat selama-lamanya.

Artikel berkaitan:
Tasbih Digital Pakai Jari

manicure set promotion

1 thought on “Pemberian Tasbih Sebagai Cenderahati”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top