web
counter

Apa itu Gubahan Hantaran dan Mas Kahwin

Gift Kahwin Ads

Hantaran (dowry) di majlis perkahwinan Melayu adalah pertukaran hadiah atau tawaran antara pengantin lelaki dan pengantin perempuan. Ia biasanya diberikan oleh pengantin lelaki kepada keluarga pengantin perempuan untuk perbelanjaan majlis perkahwinan. Hadiah diberikan dalam kuantiti yang tidak rata dan dua kali ganda dalam kuantiti oleh pengantin perempuan.

Gubahan Hantaran dari Pihak Lelaki

Gubahan hantaran jadi semakin bergaya dan ia merupakan hadiah daripada pengantin lelaki yang mesti diberikan dalam bilangan ganjil dan pengantin perempuan akan memngembalikan hadiah dengan lebih banyak (sekurang-kurangnya 3 daripada pengantin lelaki.

DIY hantaran
DIY hantaran

Jika pengantin lelaki memberikan 7 dulang hadiah kepada pengantin perempuan dan pengantin perempuan mesti memberi balik kepada pengantin lelaki dengan 9 dulang hadiah. Hadiah biasanya terdiri daripada pakaian, produk penjagaan diri, kosmetik, kek, coklat dan yang paling penting junjung sirih. Wang hantaran yang diberikan bersama-sama dengan hantaran biasanya untuk menampung majlis perkahwinan tetapi bergantung kepada pengantin perempuan sama ada dia mahu menjadikannya sebagai pembelanjaan bagi kos perkahwinan atau disimpan olehnya.

Jumlah bayaran biasa datang dari keputusan pengantin perempuan. Siapa yang bertanggungjawab untuk membayar kos perkahwinan biasanya bergantung kepada mereka samada berkongsi kos atau hanya satu pihak bayar semua. Masa kini biasanya pihak lelaki dan pihak perempuan akan membayar kos bagi majlis perkahwinan mereka sendiri. Dan wang yang diterima daripada tetamu juga akan digunakan untuk menampung kos perkahwinan.

Mestikah belanja dengan banyak dalam Gubahan Hantaran?

Ini terpulang kepada pengantin lelaki dan perempuan. jika mereka mahu meraikan perkahwinan mereka dengan lebih bergaya, berwarna-warni dan riuh-rendah, mereka perlu menghabiskan banyak wang untuk membuat impian perkahwinan mereka menjadi kenyataan. ia bergantung kepada macam mana mereka nak perkahwinan mereka jadi.

Hantaran hari ini adalah dalam RM5,000-RM10,000. Ia juga bergantung kepada berapa banyak pihak perempuan ingin dapat. Jika anda bertuah, sesetengah hanya meminta Al -Quran, jadi anda dapat jimatlah :).

Mas Kahwin

Dalam sesuatu hantaran, apa yang paling penting adalah Mas Kahwin. Mas kahwin(mahar) adalah wajib di dalam Islam. ia diberikan kepada pengantin perempuan oleh pengantin lelaki sebagai tanda penghargaan. Ia boleh jadi apa sahaja seperti Al Quran atau wang tunai. Di Malaysia kadar mas kahwin adalah yang ditetapkan oleh Jabatan Agama. setiap negeri mempunyai kadar sendiri seperti kadar di Selangor adalah RM80.

Seperti yang dicakapkan tadi, hantaran biasanya dalam RM5,000-RM10,000, tapi ini untuk keluarga yang berpendapatan sederhana saja. Ia tidak bermakna royalti atau selebriti juga memberi hantaran dengan amaun macam ni.

Di sini adalah jadual kadar hantaran yang boleh anda rujukan:

1. Perempuan yang berpengajaran sederhana kos RM5,000 – RM8,000

2. Perempuan pemegang ijazah kos RM6,000 – RM10,000

3. Perempuan pemegang degree kos RM8,000 – RM15,000

4. Perempuan selebriti & Dato kos RM10,000 – RM50,000

Untuk pembelanjaan selebriti, terdapat maklumat seperti berikut:

2006 Puteri Shahanaz Hazlin = RM444,444.44 + hadiah lain-lain (Jumlah RM 3.5 juta)
2005 Juliana Banos = RM77,888,77 + hadiah lain-lain (dah bercerai?)
2006 Siti Nurhaliza = RM30,000 + hadiah lain-lain

manicure set promotion

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top